Храбринската кулинарна възрожденка Стефка Диманова

Храбринската кулинарна възрожденка Стефка Диманова

Стефка е пазител на традициите, майстор на сладката и нектарите от праскови, виртуоз в месенето и печенето на пити от лимец, земеделка, майка, благодетелка, бивш секретар на кметството в пловдивското село Храбрино в Родопската яка. Стефка е трудолюбива и силна българка – всичко онова, което е била възрожденската жена, запазено до днес в най-чистия му вид.

Стефка  Диманова е редовен участник в нашия Фермерски пазар, казва Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на поредица от събития за представяне на местната и традиционна кухня, заедно с партньорите от Фермерския пазар. През лятото Стефка Диманова даде идеята за провеждането на Празник на храбринската праскова. „Надявам се да стане традиционен, защото българските сортове праскови, с които в миналото нашето родопско село бе известно, от 10 години изчезнаха от пазара, казва тя. Диманова е сред младите хора в Храбрино, които продължават традицията на бабите и дядовците си в отглеждането на праскови и други овошки. „Още като дете всяко лято бях в прасковените градини на селото, берях плодовете, миех, режех, помагах в приготвянето на компоти и нектар“. Днес семейството на Стефка отглежда 5 декара с праскови и над 13 дка с ябълки, круши, кайсии и череши.

Най-прочутите сортове храбрински праскови са „Мариголда“, „Алберта“ и „Майски цвят“. С изсъхването на старите прасковени насаждения те изчезват от градините на Храбрино. „Причината е в това, че днешните подложки от слива и ябълка не издържат. Навремето подложката е била от бадем и това правеше прасковените овошки издръжливи на болести и студ“, посочва Стефка и припомня, че Храбрино има отлична почва и климат за отглеждането на праскови. Освен че плодовете стават едри, те имат отлични вкусови качества.

От особена важност е, че местните градини със сочния плод са по поречието на реката, тъй като прасковата има нужда от обилна влага.

На Фермерския пазар, който през лятото се провежда в парк „Бунарджика”, Стефка представя сладко от праскови, нектар, свежи плодове и десерт от леко карамелизирани праскови, запечени с бяло вино и мед, приготвени със собствените й ръце. Сега през зимата кулинарната й страст не стихва – тя върти храбрински сърмички, меси пити от лимецово брашно по древна рецепта без квас и мая. На Фермерския пазар в Пловдив Стефка Диманова продава мюсли, брашно и зърно от лимец, бъзак, нектар от храбрински праскови, прясно зеле, карфиол, ябълки и картофи, торени само с животинска тор, прясно и мариновано салатно цвекло. В началото на януари тя представи най-новото си предложение – студено пресован ябълков сок от младата си градина край Храбрино.

Пита с лимецово брашно на Стефка Диманова, замесена от Ели Андреева

Благодаряние на продажбите на Фермерския пазар, миналата година Стефка успява да сбъдне една своя отколешна мечта – реновира и превръща старата си бащина къща в центъра на Пловдив в детска Монтесори академия за деца от 2-6 год. Миналата есен тя отвори врати за първите си посетители в града Европейска столица на културата.  „Това се случи, за моя голяма радост, благодарение на всички инвестирани средства от Фермерския пазар!“, казва Стефка. След посещението си през септември  на изложението „Terra Madre Salone del Gusto“ в Торино  тя вече има нова мечта и цел:  да превърне стара фамилна къща в Храбрино в уютно място за гости. „Това е една от най-старите къщи в селото и е пред срутване, понеже е от кирпич, дърво и тикли. Мечтата ми е да я превърна в къща за гости в духа на Slow Food – за приятели, привърженици  и последователи на движението.  Искам в старата й пещ да възстановя печенето на домашен ръчен хляб от собствен лимец, за Великден и Гергьовден да я опалваме за агнешки гювечи, да посрещам гости, които да могат да си наберат плодове от нашите градини и да останат възхитени от вкусовете на Храбринската праскова. Да предлагам единствено и само местни продукти, чайове и напитки“, изрежда Стефка, която години наред е била секретар на кметството в Храбрино, а сега има натоварено ежедневие като мениджър продажби във фирма за цитрусови плодове.  И макар вече да не е длъжностно лице в кметството, тя се бори за нова кауза – да спаси детската градина в селото от ликвидация и продажба, каквито намерения имат чиновниците в община Родопи. „Искам да запазим детската градина като учебно заведение за възпитание и обучение на деца“, надява се Стефка.  Послучай националния ни празник Трети март тя е поканена за специален гост-кулинар за празничното меню на пловдивския ресторант „Централ”.  А ако харесвате домашните и традиционни храни, приготвени от ръцете на една съвременна възрожденка, мястото е Фермерският пазар, който през зимата всяка събота се провежда в мол „Марково тепе”, а през лятото – на алеята в парк „Бунарджик“.

Автор: Екатерина Терзиева

Статията е част от проекта „Мрежа Slow Food Пловдив от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.