Сподвижници на Слоу Фуд в България

Slow Food е отворена за всички: разнообразието на нашите членове е едно от най-големите ни предимства и ресурс.

Член на Slow Food може да бъде всеки, който споделя философията на  движението – селски стопани, производители на храни, готвачи, учители, изследователи, младежи и др. Всеки един от тях допринася за многообразието на дейностите, чиято цел е опознаването и развитието на местната гастрономична култура и традиции. Членовете на Slow Food по места са обединени в хранителни общности.

Бидейки организация на местно ниво (grassroots organization), членовете й поканени да играят пряка и активна роля, като интерпретират философията на Slow Food според конкретния локален контекст, като така спомагат за промяната на световната хранителна система, ставайки част от международна мрежа от хора със сходно мислене.

Членовете се обединяват в местни структури (chapters), известни като конвивиуми, автономни групи, които формират градивните елементи на сдружението.

Конвивиумите се събират регулярно, споделяйки своята храна под формата на вечери, дегустации, пазари като по този начин се изграждат връзки с производителите. Те организират кампании за защита на традиционните храни и свързаното с тях знание, организират дискусии и семинари, насърчават готвачите да използват местните продукти и стимулират училищата да включват възпитание на вкуса в своите програми. Организираните събития и инициативи събират заедно членовете на Slow Food, за да споделят своята страст и отговорност към хранителното наследство, което съществува на местно ниво.

Таксите за членство в Slow Food са насочени към поддържането на проектите на Slow Food в целия свят.