Смилян отбелязва Международния ден на бобовите култури със среща на родопските читалища

Смилян отбелязва Международния ден на бобовите култури със среща на родопските читалища

Планината Родопи предлага благоприятни условия за отглеждане разнообразни бобови култури. В наши дни най-известен е фасулът, но някога, в по-ниските части на Родопите са се отглеждали и бакла, стар грах, бебредже, нахут. Поради изолираността на общностите в миналото и затруднената транспортна комуникация в различните населени места хората са отглеждали и селектирали според своите нужди различни разновидности фасул и други бобови. В отделните общности те са се консумирали по различен начин в зависимост от сезона, религиозната принадлежност и местните обредни традиции. Днес това знание е застрашено от изчезване.

НЧ „Проф д-р Ас Златаров 1927“ – с. Смилян и Слоу Фуд в България ще отбележат Световния ден на бобовите култури, 10 февруари, със среща на общностите, които отглеждат бобови култури в Родопите, която ще се състои в с. Смилян. Поканата е отправена към читалищата в родопските села, защото те са културните средища в тях и познават добре своите общности, местния бит и кулинария.

С тази първа среща се поставя началото на поредица от събития, чиято крайна цел е създаването на мрежа от пазители на бобовите култури в Родопите. Мрежата от бобови общности в Родопите впоследствие ще бъде свързана с италианската мрежа Slow Beans (“бавни бобови“). Участниците в срещата ще бъдат запознати с резултатите от първоначалното проучване в периода 12.01. – 25.01. 2022 г. и ще вземат участие в обсъждането на визията за създаване на Мрежата. Ще бъде представена и поредицата от дейности, планувани за 2022:

Февруари – май 2022 г.: Инвентаризация на местни разновидности бобови култури преди засаждането през 2022 г.

Май – октомври 2022 г.: Срещи с общностите, пазители на местни форми бобови

Октомври 2022 г., в рамките на 20-то юбилейно издание на Празника на смилянския фасул:

  • Провеждане на семинар/конференция за представяне разнообразието от бобови култури в Родопите;
  • Провеждане на Парад на бобовите култури (изложение на мостри семена и кулинарно изложение), отглеждани в Родопите;
  • Официално учредяване на Мрежа на общностите в Родопите, пазители на местни форми бобови

Ноември – декември 2022 г.: Представяне на Мрежа на общностите в Родопите, пазители на местни форми бобови пред Международното движение Slow Food.

Ако се интересувате от участие в срещата, моля попълнете въпросника онлайн или просто заявете участие на следните контакти:

  • Илия Годев, Секретар на НЧ „Проф. д-р с. Златаров 1927“ 0897961519
  • Доц. д-р Десислава Димитрова, координатор на Slow Food в България 0885432540

При потвърждение на участието ще получите Програма на срещата и линк за участие онлайн.

Срещата се организира с финансовата подкрепа на проекта Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП (https://www.activecitizensfund.bg/)