Вълшебната винена история на „Вила Юстина“

Вълшебната винена история на „Вила Юстина“

Когато византийският император Юстиниан построява крепостта Юстина на мястото на старо укрепление на бесите край днешното село Устина, целта е тя да охранява северните склонове на Родопите.  Императорът не подозира, че векове по-късно, в близост до останките на неговата твърдина, ще се издигне една друга крепост – на майсторското вино и насладата от живота, наречена „Вила Юстина“. Когато нейният собственик инж. Милко Цветков , разкъсван от идеята за емиграция в Канада или оставане в Родината, се заема с изграждането й преди повече от 12 години, той не подозира, че прави съдбовен избор. Първоначалната идея избата да  преработва 300 тона грозде от собствени масиви и да предлага отлежали в  дъбови бъчви вина прераства до успешно винено шато с място за дегустации и гурме вечери, хотелска част за  бавен винен туризъм, тийм билдинги и семинари, еко туризъм до забележителностите в района и първата у нас ферма за месодайната порода кози боер.

Инж. Цветков е машинен инженер, възпитаник на Техническия университет във Варна, работил 4-5 години като инженер в държавно предприятие.  Остава без работа и преживява трудна дилема – да емигрира или да остане. Решава, че тук има все още какво да се прави и през 2006 г. създава „Вила Юстина“. Две години по-късно са засадени първите 200 дка лозя, а през 2014 г. достигат до 420 дка.

Създателите на избата имат късмет с фирмата, която ги консултира при засаждането и осигурява малките лозички. След почвения анализ консултантите препоръчват тук да се засадят бели сортове лози.  За инж. Цветков това е странно, защото с. Устина е в изявен регион на червените вина – мавруд, рубин, каберне совиньон, но впоследствие т съветът се оказва много уместен.
Лозовият масив е разположен на южен склон, с 300 м надморска височина и североизточно разположение на редовете, върху силно карбонатни почви. Намира се на 4 км от избата и ражда Совиньон Блан, Семийон, Шардоне, Алиготе, Гевюрцтраминер, Мерло, Пино Ноар, Каберне Фран, Мавруд и Рубин. Паркът сред лозята е предпочитана дестинация през топлите месеци за концерти, фолклорни партита, пикници, сватби.

През 2013 г. с помощта на европейско финансиране е изградена изцяло нова производствена база, развива се и стратегията за винен туризъм. Селото е само на 26 км от Пловдив, има прекрасни природни дадености и тероар.  Мениджърите на „Вила Юстина“ успяват да убедят туроператорите, че виненият туризъм е добра и печеливша възможност.

В семейния бизнес се включва и синът на инж. Милен Цветков – Антон, който учи икономика на туризма в Свищов. Той ръководи едно от сравнително новите направления в дейността на избата – животновъдството.  С финансиране  по европейска програма е създадена първата у нас ферма за месодайната порода южноафрикански кози Боер. Тя е с капацитет за 300 кози. Оборудвана е с тревомат , който целогодишно осигурява свежа трева за животните. В него могат да се отглеждат различни култури за  богат на протеин фураж, но цикълът за развитие е най-кратък – става за 7 дни.  Така обиколката на козефермата влиза в програмата на винените турове.

Виното в България трябва да заеме своето място в света – имаме прекрасни земи, климатични условия, традиции, прекрасни амбицирани винари, казва инж. Цнетков. Голяма част от произведеното в избата вино е за износ, но във „Вила Юстина“ милеят и за родното  – определена сума от всяка продадена бутилка от серията „Villa Yustina“  отива в подкрепа на инициативата „Пловдив 2019“. Етикетите на бутилките „Villa Yustina Rosé“, „Villa Yustina Blanc“ и „Villa Yustina Rouge“ са кобрандирани с логата на „Пловдив 2019“. Идеята е за Пловдив като Европейска столица на културата да научат и в страните, където се продават вината от тази серия – Австрия, Белгия, Полша, Швейцария, Германия, Китай, Тайван, Канада и САЩ.

Автор: Екатерина Терзиева

Статията е част от проекта „Мрежа Slow Food Пловдив“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.