Пикник-дегустация на фермерски сирена и вино

Пикник-дегустация на фермерски сирена и вино

Превъзходни сирена от овче и козе мляко, вкусен кашкавал с див чесън и прочутата брънза – това са пазарните визитки на фермите „Златно руно“ край Пловдив и „Халалица“ в първомайското село Искра. Сега изкушените гастрономи могат да опитат някои от най-добрите им фермерски сирена, в съчетание с подходящи вина, по време на дегустация в сряда, 25 юли, от 18 до 19 часа в Пловдив.

Ако времето е хубаво, този празник за небцето и сетивата ще премине като пикник на тревата, недалеч от Фермерския пазар на алеята на Бунарджика в Пловдив. При дъжд, ще се съберем на терасата на мол „Марково тепе“ в 18 ч. в сряда, съобщи Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив. Организацията е инициатор на вкусното събитие, заедно с партньорите от Фермерския пазар и със съдействието на район „Централен“.

Ферма „Златно руно“ е добре позната на ценителите на фермерските храни и е създадена преди повече от 40 години. С овцете се занимават Виолета Крушкова, брат й и баща им Димитър Вършилов. Животните се доят на ръка, защото лятото живеят в планината – в местността Баш мандра край Бяла Черква. Там няма как да се инсталира агрегат, разказва стопанката на „Златно руно“ Виолета. Зимата фермерите прибират овцете във фермата си на „Асеновградско шосе“ в Пловдив. Част от издоеното мляко в „Златно руно“ предават на местна мандра, а останалото преработват в сирене, кашкавал, брънза и масло.

Без нито евро помощ по европейските програми са създали фермата си за кози „Халалица“ семейство Мария и Георги Кадиеви. В стопанството си в село Искра, общ. Първомай, те отглеждат пасищно около 200 кози от местна и Българска млечна порода. Имат и няколко мъжки козлета от породите Кафява алпийска и Тогенбургска коза. Цялото мляко от фермата си Кадиеви преработват в сирене, кашкавал, масло и кисело мляко, а един от деликатесите е кашкавал с див чесън.
Ако не можете със затворени очи да разпознаете вкуса на козето и овчето сирене, ако искате да научите кои вина се съчетават с тях, елате на дегустацията на сирената от двете ферми, където ще говорят Десислава Димитрова, специалист по храните, и енологът Борис Атанасов.

Входът за дегустацията е свободен, но записването става предварително до 12 часа на 25 юли. За целта изпратете телефон за контакт като лично съобщение в страницата на Slow Food Plovdiv

Събитието е в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.