Баници с орехово олио, тикалник и бурма бюрек – тестените магии на Белащица

Баници с орехово олио, тикалник и бурма бюрек – тестените магии на Белащица

Дъхави баници със златиста коричка, бурма бюрек, пържени тикалници и баница с ориз – това са само част от тестените изкушения, които от столетия приготвят жените в родопското село Белащица. Рецептите за тях се предават от майка на дъщеря, а в последните години се приготвят и от жените в местния пенсионерски клуб. За целта, с помощта на спонсори, те са оборудвали кухня към клуба с печка, тенджери и друга готварска посуда.  Един от специалитетите на Василка, бивша сладкарка, е сладко руло, приготвяно по стара рецепта от средата на миналия век. Жените приготвят баница с ориз и дърпана баница. Кората става тънка като цигарена хартия и става толкова голяма, че може да покрие легло тек и половина , застлано с месали, казват кулинарките от Белащица.

Сред специалитетите е бурма бюрек – точена кора с орехи и захар, навита под формата на плисета. Прави се със съставките на баклавата и се гарнира с много орехи. По пътя за Белащинският манастир „Свети Георги Победоносец“ и до днес има цяла орехова гора, а навремето местните хора са отглеждали толкова много орехи, че са приготвяли от тях орехово олио. С него са правени блажните баници, разказват местните.  Олиото от орехи е много здравословно, защото е добър източник на незаменимата алфа-линоленова киселина. Тя  укрепва имунната система и има противовъзпалително действие. Ореховото олио съдържа  полезните полиненаситени мазнини, които предпазване сърцето като намаляват вредния LDL холестерол. Ореховото масло има и антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и антисептични, свойства, но днес вече не се произвежда в Белащица. Заменяме го със свинска мас или слънчогледово олио, казват жените от пенсионерския клуб.

В сгорещена свинска мас се пържат баничките „катенки“, известни още като „тикалници“. Приготвят се с точени кори и пълнеж от сирене, казва секретарят на читалище „Просвета – 1929 г.“ в с. Белащица Магдалена Димитрова.

Тикалникът е типично родопско ястие, което в други землища на Родопите се нарича „рогатник“ или „гьозлеме“. Тикалниците в Белащица имат и сладка разновидност – сгънати под формата на плик се пекат върху плочата на печката и се поднасят обилно поръсени със захар.

Жените в селото разточват и домашна юфка, като по стар обичай добавят чаша вода с дървесна пепел. Пепеливата вода повишава трайността на юфката и предпазва консуматорите от киселини.

От сравнително най-простите рецепти е баницата без кисело мляко – прави се с 4-5 домашни яйца и сирене. Ако е много солено първо се изкисва във вода, съветват жените от Белащица. След това се намачква в купа, добавят се яйцата и пълнежът се наръсва върху корите с няколко капки олио.

Някои от най-големите кулинарни майсторки правят т. нар. бърза баница и приготвят две за един час с по три кори. Корите се намазват с разтопена свинска мас и се наръсват обилно със сирене. Събират се на купчинка една върху друга, разточват се отвън навътре и после се пекат.

Автор: Екатерина Терзиева

Статията е част от проекта „Мрежа Slow Food Пловдив“ от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.