Ивайловград

Ивайловград
Повече информация

Представете накратко Общността си и какво Ви свързва със Слоу Фуд в България (порода/и, сорт/ове, преработен продукт, обичай, свързан с храната, фестивал и т.н.):

В общността Slow Food Ивайловград членуват земеделски производители и хора, които вярват, че по-бавното почти винаги означава по-качествено.

Обединява ни:

  • усещането за умора от пренапрегнатата забързаност на съвременното ежедневие
  • съзнанието за негативните последици, които оставя подобно ежедневие върху физическото и емоционалното ни здраве
  • търсенето на по-здравословен и носещ удовлетворение път на развитие

Търсейки правилния път, обърнахме глава назад – към предците, към онова, което е просъществувало десетки и стотици години и което наричаме традиция. Достигнахме до идеята, че неслучайно храните, сортовете растения и начините на преработване на продукти, които наричаме традиционни, са оцелели във времето. Традиционното е равнозначно на устойчиво – онова, на което предците ни са можели да се опрат и да са сигурни, че благодарение на него ще съумеят да изхранят семействата си и ще си осигурят здраве.

Ето защо заложихме на традиционни за района сортове домати, чушки, краставици, тикви, на традиционен начин за приготвяне на трахана с квас, на традиционен начин на отглеждане и преработка на сусам (отгледан без препарати, изпечен в дървена пеш, смелен на каменна мелница).

Ползва ли се определен земеделски продукт или храна от Вашия регион с добро име, известност, качество или друга характеристика, които могат да се отдадат на географския му/ѝ произход? Дайте примери за продукти и/или начини за тяхната преработка, характерни за Вашата общност на храни, които имат социална и културна стойност:

Сусамовият тахан от с. Плевун е продукт, ползващ се с добро име в страната.  Сусамът, от който се произвежда продуктът се отглежда в с. Плевун без използване на никакви препарати. Сортът се отглеждацв района от десетилетия. Самият тахан се пече в пещ на дърва и се мели на каменна мелница.

Друг продукт е траханата, която се приготвя от брашно и квас. Траханата се меси и рони на малки трошици на ръка (както са го правили бабите ни), а след това се оставя да съхне (най-често на слънце). Въпреки безспорните ползи на квасената трахана, съвременните жени рядко се наемат да я правят заради времеемкия процес на приготвяне. В миналото обаче всяка къща е разполагала със запаси от трахана за зимата, понеже веднъж приготвена и изсушена, тя е много трайна и е прекрасна бърза и полезна закуска.

Може ли да се каже, че характерните за Вашия регион храни се произвеждат по еко-съобразен начин (напр. възможно най-пълно оползотворяване на продукти, сезонна и/или традиционна преработка/отглеждане, местни сортове растения и породи животни, отсъствие на пестициди/хербициди или замяната им с био-средства за борба с вредителите и др.):

Сусамът, от който се произвежда сусамовият тахан, се отглежда без пестициди, хербициди или каквито и да е средства за растителна защита или торене. Причината е, на първо място, че сусамът по принцип е устойчива култура, която не се нуждае от подобен род подкрепа и второ, че сортът сусам, който се отглежда е традиционен за района и се е приспособил към природните условия тук.

Траханата е другият продукт, който отговаря на условията за еко-съобразна храна, защото суровината, от която се произвежда се оползотворява без остатък. Освен това има възможност брашното, от което се произвежда продуктът, да се закупува от местен производител (който произвежда зърно и мели зърното в собствена каменна мелница).

Има ли регистрирани производители (земеделски производители, регистрация в ОДБХ) на някоя от посочените от Вас храни, характерни за региона, в който се намирате? Членове ли са на Вашата Общност?

Да, има регистриран производител на сусамов тахан. Производителят е член на Slow Food Ивайловград.

Планувате ли нови инициативи, свързани с популяризирането на кулинарното наследство на Вашата общност/населено място?

Община Ивайловград традиционно организира кулинарен фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“, в който представители на нашата общност вземат участие.

Имаме планове за организиране на „Панаир на зърнените храни“, в основата на който да бъдат членове на Slow Food Ивайловград.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.