Институт по розата и етеричномаслените култури – гр. Казанлък

Институт по розата и етеричномаслените култури – гр. Казанлък
Повече информация

Институтът (ИРЕМК) е център за проучване и въвеждане в култура на местни и чужди видове етеричномаслени и лечебни растения. Днес интродуцираните в култура растителни генетични ресурси в ИРЕМК обхващат представители от 216 вида на 45 семейства, от тях етеричномаслени растения са 77 вида, растения с лечебно действие 127 вида, застрашени от изчезване от флората на България 20 вида. Специалистите в института разполагат с информация и литература за отглеждане на различни видове етеричномаслени култури

Предлаган посадъчен материал:

Rosa damascena  Mill. – Казанлъшка маслодайна роза – размножаването на Казанлъшката маслодайна роза чрез вкореняване на зелени резници се основава на способността на части от здраво облистени леторасти, поставени при благоприятни условия, да образуват коренова система и надземни органи (леторасти). По този начин от всеки вкоренен резник се образува ново растение, което запазва качествата на майчиното.

Lavandula angustifolia Mill. – лавандула – Лавандулата се размножава чрез разсад, получен от вкореняване на зрели резници, тъй като стопанските качества на новите сортове се запазват най-добре чрез вегетативно размножаване. Резниците се добиват от маточни насаждения, създадени от автентичен сортов материал. Грижете пре вегетацията са насочени към осигуряването на голям прираст, за да може от всяко разклонение да се получат по два стандартни резника.

Продукти – приложение

Rosa damascena  Mill. – Казанлъшка маслодайна роза – цветове – приложение в хранителната промишленост за приготвяне на спиртни напитки и мармалади;

Rosa canina L. – Обикновена шипка – плодове – приложение в хранителната промишленост за приготвяне на напитки и мармалади;

Mentha spica L. – лютива мента  – херба – приложение в хранителната промишленост, подправка;

Origanum vulgare L. – бял риган  – херба – приложение в хранителната промишленост, подправка;

Anetum graveolens L. – копър – семена, херба – приложение в хранителната промишленост;

Artemisiа absinthium L. – пелин – херба – производство на вина, концентрати, вермути

Carum carvi L. –  кимион – семена – подправка, приложение в хранителната промишленост. Като заместител на ким при хлебопроизводството.

Pelargonium roseum L. – индрише –  херба, подправка;

Salvia sclarea L. – градински чай – цветове – приложение в хранителната промишленост – напитки, ароматизирана вода;

Rosmarinus officinalis L. – розмарин – подправка – приложение в хранителната промишленост

Свеж розов  цвят – използва се за:

  • получаване на българско розово масло, което е световен еталон за качество; Намира приложение в ХВП – ароматизиране на бонбони и други продукти, сладко от рози, гюлова ракия и др.; в парфюмерията – най-добрият модификатор и фиксатор на мириса, в козметиката ; в медицината-под формата на капсули за някои заболявания.
  • получаване на розова вода с козметично действие – за почистване и тонизиране кожата на лицето, както и в хранително-вкусовата промишленост за ароматизиране на различни сладкиши и десерти.
  • Сух розов цвят – под формата на запарка за чай. Отпускащо и релаксиращо действие. За аранжиране и декорация.

 

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.