Бела Речка

Бела Речка
Повече информация

Населено място(област):

Село Горна Бела речка, община Вършец, обл. Монтана

Кратко представяне на общността и връзка със Слоу Фуд в България:

От 2004-та година в селото сбъдваме фестивал на спомените. Интуитивно кръстихме събитието Козе мляко. За да сме в ритъм и хармония с жителите на селото, които отглеждат кози. Фестивалът е международен, селото е малко, няма ресторанти, заведения или магазини. Започнахме с няколко тави баници, качамак, домашен хляб и … домашна козя извара. Храната, приготвена от местните жени, изчезваше за секунди. Повечето гости с разочарование си тръгваха без да могат да вземат подарък бурканче извара за роднините си. Ето това бурканче козя извара ни свърза със Слоу Фуд в България.

Продукти и/или начини за преработка със социална и културна стойност, характерни за общността:

През годините стотици гости, пробвали козята извара, споделят, че никога не са срещали подобен продукт. Селото е част от Природен парк Врачански Балкан и Натура 2000. Козите се хранят предимно с треви и диви билки. Приготвянето на изварата е ритуал, който се случва основно през лятото (август), когато тревата е най – суха и най – силна. Начинът на приготвяне хем е един и същ, хем всяко бурканче е различно. Затова и всяка дегустация на извара е празник за общността и гостите на селото.

Еко-съобразност на продуктите:

Горна Бела Речка се намира в екологично чист район. Продуктите, произведени в селото са сезонни на основата на местни популации куртурни растения и породи животн.

Регламентиране на произвежданите продукти: 

Към момента в селото живеят предимно възрастни хора. Броят на козите драстично намаля. И млади, и стари не вярват, че в производството на местни уникални храни има хляб. В съседното село Долна Бела речка преди 2 – 3 години човек от Вършец направи стадо кози, които отглежда в порутените сгради на бившето ТКЗС. Той не произвежда млечни продукти, а предава млякото. Няма хора с регистрация в ОДБХ.

Инициативи, свързани с популяризирането на кулинарното наследство на общността: 

Всяка дейност, която сме случили последните 20-тина години, и която имаме намерение да случим, има част, посветена на локалната сезонна храна в селото и в региона.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.